Sanseintegration's Blog

– en speciale blog om sanseintegration, leg og læring

Hvorfor arbejde med sanseintegration?

Hvorfor gøre en indsats?

Her er tre undersøgelser som viser hvorfor man bør gøre en ekstra indsats i forhold til arbejdet med sanseintegration via bevægelse.

  1. Op mod hvert femte danske barn er overvægtig, og det har både fysiske og psykiske konsekvenser. Vi ved også, at 70 % af dem, der er overvægtige som unge, også bliver overvægtige som børn. (se evt. linket, DGI sætter børnehaver i bevægelse)
  2. Undersøgelsen “tidlig indsats” viser at 53% af alle børn i alderen tre år og syv måneder (43 mdr.) har mindre eller større motoriske vanskeligheder. De bevæger sig ganske enkelt for lidt, mener bevægelsesekspert Anne Brodersen. Det skræmmende ved undersøgelsen er at jo ældre børnene bliver jo flere viser tegn på motoriske problemer. Dette skal ses i lyset af, at undersøgelsen viser, at 43% af børnene i en alder af 17 måneder har mindre eller større motoriske problemer. (se evt. linket, Motorik: Baby har problemer med motorikken)
  3. Den svenske undersøgelse, ”Ute på Dagis”, som tager udgangspunkt i børn fra henholdsvis en naturbørnehave og en bybørnehave viser følgende resultater. At børn fra naturbørnehaven har generelt havde bedre motoriske færdigheder, større muskelstyrke, færre konflikter, bedre koncentrationsevne samt færre sygedage. Dette skyldes, at børnene fra naturbørnehaven træner deres motorik mere end børn fra en bybørnehave. Og jo bedre motorik jo bedre koncentrationsevne, da varierede legepladser med grønne områder og kuperet terræn fremmer børns motoriske udvikling og øger deres koncentrationsevne. (Børns udeliv, 2000, s. 133, 139)

Derudover siger WHO, FN’s børnekonvention og dagtilbudsloven følgende:

  • WHO definere sundhed som: ”Et fuldstændigt stadium af fysisk, mentalt og socialt velvære og ikke blot fravær af sygdom eller svaghed”. Vi mener, arbejdet med sanseintegration, leg og læring kan være med til at få indflydelse på barnets trivsel og sundhed.
  • Barnets ret til at lege er nedfældet i FN’s Børnekonvention fra 1989, hvor der står følgende: ”Barnet har ret til hvile og fritid, til at lege og dyrke fritidsinteresser, som er passende for barnets alder, og til frit at deltage i det kulturelle og kunstneriske liv”.
  • I Dagtilbudsloven § 8, stk.2, står der: ”At den pædagogiske læreplan skal beskrive dagtilbuddets mål for børnenes læring indenfor følgende temaer, herunder krop og bevægelse. Herunder mener vi, at man kan arbejde med sanseintegration og læring.

Dette var nogle grunde til hvorfor man bør gøre en ekstra indsats i forhold til arbejdet med sanseintegration via bevægelse. Og det er skræmmende, at når børn når børnehavealderen, så er der flere børn som får problemer med motorikken.

Måske vi ikke gør nok for at træne motorikken i børnehaverne?

Reklamer

No comments yet»

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: